Categories
Members news

AMSAT P3E och framtiden

Ett sammandrg i fri översättning av Peter Gulzows artikel i AMSAT-DL Journal Nr 3/4 2008:

Även det varit sparsamt med nyheter om P3E under det gångna året innebär det inte att verksamheten legat nere. Det är så  många aktiviteter på gång att ingen har haft tid att hålla medlemmarna informerade.

De övergripande problemen är:
•    Att färdigställa P3E
•    Att klara finansieringen av bygget
•    Att avtala om en uppskjutning
•    Att klara finansieringen av uppskjutningen

För att klara problemen har vi sträckt ut tidsplanen med målet att ha satelliten startklar vid utgången av 2009 med uppskjutning 2009/2010. Med hjälp av generösa bidrag från olika AMSAT- organisationer som AMSAT-NA, -UK, -PO, -F och JAMSAT har det varit möjligt att under året behålla delar av ZEL (Zentrales Entwicklungslabor der Universität Marburg). För den fortsatta verksamheten under 2009 krävs dock ytterligare medel.

Integrationsarbetet

Ett stort antal komponenter är nu färdiga för inmontering/integration, vilket måste ske i en bestämd turordning. Här följer en lägesrapport:
•    Solpanelerna är färdiga och har installerats på prov
•    220-N-motorn med tillhörande bränsletank och heliumtank är
sluttestade/kvalificerade  och delvis integrerade
•    Huvud- och reservbatterierna är kvalificerade och väntar på inmontering
•    VHF/UHF/SHF-antennerna är klara för integration
•    Mikrovågsantennerna håller på att färdigställas
•    Sol- och jordsensorerna är klara och inmonterade liksom magnetslingorna för attitydregleringen
•    All kabeldragning är genomförd
•    CanDo-modulerna är färdigtestade och sända till de olika apparatbyggarna för integration
•    Allt mekaniskt arbete är slutfört liksom ett stort antal ”småprojekt”
•    U/V-transpondern, S-band-excitern och SDX-enheten är försenade men rätt i tid enligt den reviderade tidsplanen
•    Samma sak gäller för P5A-transpondern
•    Den utsträckta tidsplanen har möjliggjort förbättringar av olika delsystem

Lovande aktiviteter

Ett stort sorgebarn har varit och är fortfarande den nya huvuddatorn IHU-3. Förhoppningen har varit att frågan skulle lösas med hjälp av AMSAT-NA. De amerikanska exportbestämmelserna ( ITAR- formaliteterna ) har emellertid satt käppar i hjulet och det amerikanska spåret är nu närmast begravt. Lyckligtvis har vi även ett inhemskt alternativ och vi har goda förhoppningar om att detta alternativ inom en nära framtid skall leda fram till en ”flygbar” IHU-3.
IHU –3 är en av de viktigaste beståndsdelarna i såväl P3E- som P5A-projektet.
Vid sidan av de rent praktiska problemen med satelliten är emellertid sökandet efter en realistisk uppskjutningsmöjlighet och dess finansiering den absolut viktigaste frågan inom AMSAT-DL. Den har medfört att  arbetet med satelliten tidvis fått stå tillbaka.

Ett seriöst erbjudande

Efter åtskilliga möten med Arianespace föreligger det visserligen nu ett seriöst erbjudande om uppskjutning av P3E med en Arianne 5- eller en Sayuzraket. Priset ligger dock långt över vad AMSAT-DL självt kan betala. Man håller emellertid fortfarande en nära kontakt med Arianespace för att se om någon oväntad möjlighet skulle dyka upp.
Parallellt förs samtal med andra raketoperatörer i Indien, Ryssland och Japan och USA.

SpaceX

Space Exploration Technologies Corporation är ett privatägt amerikanskt företag bildat 2002.
http://www.spacex.com/company.php
Företaget presenterar sig som:”With the launch vehicles Falcon 1, Falcon 9 and Falcon 9 Heavy , SpaceX is able to offer a full spectrum of light, medium and heavy lift launch capabilities to our customers. We are able to deliver spacecrafts into any inclination and altitude, from low Earth orbit to geosynchronous orbit to planetary missions”.
SpaceX kommer att kunna operera från Vandenberg, Kwajalein Island och Cape Canaveral.
Företaget räknar med att kunna erbjuda priser, som ligger långt under de, som Arianespace tillämpar. Bland SpacX´s kontrakterade kunder ingår bl.a. Rymdbolaget.
AMSAT DL har under hösten haft intressanta diskussioner med SpaceX, som också säger sig ha ett speciellt intresse för Mars.

Peter Gulzows blir allvarligare

Peter Gulzow konstaterar att genomföra en uppskjutning av P3E enbart finansierad av världens samlade radioamatörer inte verkar vara realistiskt. Alla böner och vädjanden till värdens amatörorganisationer om finansiellt bistånd har hittills klingat nästintill ohörda. Man kan konstatera att intresset för amatörradio och amatörsatelliter har minskat. Det var lättare tidigare att få sponsorer till amatörsatellitprojekt, när amatörteknologin låg i utvecklingens framkant.

Enda sättet till överlevnad

Det är inte många ”äkta” amatörsatelliter utöver P3E, som är under byggnad och som faktiskt  användbara för normala radioamatörer. Den bistra sanningen är att den enda chansen till överlevnad för AMSAT-DL är att satsa på interplanetariska projekt och att vi med P5A-Mars-Mission vidgar vår horisont och våra mål.
Efter att ha genomfört fyra P3-projekt och därigenom byggt upp en samlad erfarenhet är detta en logisk konsekvens om vi inte vill bli stående på samma fläck. Med en attraktiv målsättning och förslag till lösningar har vi möjlighet att utverka stöd från DLR för P5A-Mars-Projektet.
(DLR är den myndighet som handlägger statliga bidrag av detta slag). P3E blir då en naturlig testplattform för P5A-teknologi men också en träningsmöjlighet för markpersonalen. I projektkostnaden ingår då uppskjutningskostnaden för P3E.
Samtidigt går arbetet vidare med att hitta sponsorer för projektet.
Till syvende och sist hänger allt på P5A-projektet då vi knappast kan klara en finansiering av uppskjutningen på annat sätt. AMSAT-DL har därför under senare tid koncentrerat ansträngningarna mot framtiden genom att hårt driva  P5A-projektet och vi har en god chans till framgång.
Samtidigt är det ytterst viktigt att få in ytterligare bidrag för att investeringen i själva satelliten skall kunna avslutas. Deltag därför i AMSAT-DL:s ”Pixelinsamling”
( Lägg märke till att AMSAT-SM nu tappat förstaplatsen till AMSAT-OZ)

Översatt av Olle Enstam SM0DY

 

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *