Categories
Members news

Nyårshälsning 2014 från ordförande

Hej!
Jag tänkte mig  att samtidigt med en nyårsönskan även skriva en liten uppdatering på hur läget i föreningen ser ut.
Som det ser ut  för tillfället så har vi ett bra intresse för hemsidan och vi är mer och mer en informationskanal än ute och visar upp oss.
Vi får lite då och då förfrågningar om medverkan på olika klubbträffar samt även årsmöten.
Tyvärr så är vi i ett läge där det råder brist på aktiva utövare och medlemmar vilket betyder att vi i stort sett tackar nej till det mesta.
Vårat informationsnät på kortvåg (3740 KHz kl 10.00 söndagar) har sakta och säkert tunnats ut till att vi nu bara är nere på 3 ordinarie deltagare.
Vi har väldigt tråkigt fått se att vi tappar vänner på vägen och det fyller inte på med nya utövare.
I och med att vi är så få deltagare har vi mer och mer blivit undantryckta från den ordinarie frekvens som har aktiverats av AMSAT-SM i många år och vi hamnar ofta några KHz +/-.
På satellitfronten ute i världen ser det väldigt bra ut med mycket aktivitet från rymdstationen samt flera nya spännande satelliter på gång. För att nämna några så har vi FOX-1 på gång från Amsat-NA samt även en efterträdare till VO-52 från Indien. Man får inte heller glömma den mycket spännande geostationära amatörradio transpondern som planeras på en kommersiell satellit.
Det har även dykt upp mer och mer experiment runt deep space samt månen vilket ger ännu mera bredd i satellitintresset.
Får vi upp en pålitlig lättkörd FM satellit  (Fox-1 ?)  så finns planer på ett svenskt satellitdiplom där man skall kontakta alla distrikten, vilket bör medföra lite nya utövare samt även utrymme för expeditioner då inte alla distrikten är representerade via satellit.
Vi har även under året funderat lite på ett ballongexperiment men har fått kalla handen på uppsläpp här nere i södra SM där vi kunde fått till ett uppsläppsteam.
Dock är inte det projektet lagt på is men det krävs ordentliga förberedelser samt någon som kan ordna uppsläpp från värmlandsrutan.
(Att få ett tillstånd för sådana här uppsläpp är både dyrt och avancerat att få.)
För oss som är aktiva på satellit så erbjuds det många tillfällen till trevliga kontakter och det kommer lite då och då förfrågan om planerade aktiviteter där man vill köra Sverige för första gången.  Vi har för närvarande AO-7  FO-29  SO-50  AO-73 att använda oss av där dom två förstnämnda ger dom mest avlägsna kontakterna.
Med en tillönskan om ett intressant 2015 med många byggnationer och experiment.
Med vänlig hälsning Håkan SM7WSJ

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *