Categories
Telemetry

EO-80 QB50p2 1.2k BPSK telemetri avkodad

Jag har nu avkodat telemetri från satelliten QB50p2 (även kallad Oscar EO-80). Jag har följt nedanstående guide från PE0SAT. Där finns länkar och beskrivningar till programmet nedan.

http://www.pe0sat.vgnet.nl/decoding/satellite-telemetry/sound-card-modem/

QB50p2 sänder sin telemetri på 145.880 MHz USB i formatet 1.2k BPSK packet. Jag använder FUNcube Dongle Pro + som mottagare tillsammans med programmet SDR-Radio v2:

qb50p2-telemetri-140710

Ljudströmmen dirigerar jag sedan via programmet Virtual Audio Cable (VAC) till programmet MixW. Här har jag följt PE0SATs anvisningar för inställningar. Det är viktigt att signalen befinner sig mellan markeringen i vattenfallet (se bilden nedan).

qb50p2-MixW

Den data som nu avkodas av MixW ska nu skickas vidare till ett program som heter OnlineKISS. Detta görs genom att MixW får simulera en TNC. Via ett virtuell COM-portsprogram (jag använder com0com) tror OnlineKISS att det sitter ett riktigt hårdvarumodem anslutet.

qb50p2-OnlineKiss

OnlineKISS dekodar nu dataströmmen från MixW och gör om data till KISS-format. Detta sparas som en fil. Denna fil öppnar man sedan i telemetriprogrammet av DK3WN för QB50-satelliterna:

qb50p2-decoded-telemetry

Ovan ser vi till slut telemetri i klartext från QB50p2!

Lite historik: jag började lyssna på satelliter runt 1990 och de modem som fanns då för att lyssna på telemetri var ofta specialbyggsatser. Ofta krävdes (vad jag minns) flera modem efter varandra tex. ett vanligt packetmodem för att avkoda själva packet-strömmen. Skulle mer bredbandiga datasignaler tas emot var man även tvungen att modifiera radion.

Idag görs allt mjukvarubaserat – i sin enklaste form behövs endast en enkel SDR-mottagare för ca. 100 kr!

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *