Categories
Members news

Nya problem för AMSAT-NA och Eagle-projektet

Översatt av Olle Enstam, SM0DY 2008-10-16

AMSAT-NA:s president Richard M. Hambly, W2GPS, skriver i sin ledare ”Apogee View” i de senaste numret av The AMSAT Journal om de aktuella problemen inom AMSAT-NA.
Här följer en fri översättning:

”I det senaste numret av ”the Journal” beskrev jag utvecklingen av AMSAT´s Eagle-projekt.
Det primära målet med Eagle är att få upp en ”communications payload” i en hög bana runt jorden. Detta projekt har genomgått flera betydande förändringar över tiden bl.a. på grund av vår ökade förståelse för ”orbital dynamics”, vår önskan att nå nya användare med ny teknologi, ökade kostnader för uppskjutningen och nya ”launch opportunities”.
Olyckligtvis har AMSAT fått uppleva svårigheter att hantera dessa förändringar. Detta beror på flera orsaker bl.a. olika uppfattningar om projektets målsättning, där styrelseledamöter och ledande projektmedarbetare har haft olika uppfattningar. Vidare har nya ”volunteers” med nya åsikter knutits till projektet och dialogen med existerande användare av amatörsatelliter har varigt bristfällig. Många av dessa användare är för övrigt inte medlemmar av AMSAT .
Det mest synliga resultatet av dessa problem var en ”meltdown of the engineering department”, som skedde under juni och juli. Jag tar på mig hela ansvaret för detta misslyckande och jag ber AMSAT´s medlemmar om ursäkt för detta.

Jag tror emellertid att det inträffade kan ha något gott med sig. Möjligheten att sända upp en ”rideshare payload”  sammanbygd med en kommersiell satellit existerar fortfarande.
De grundläggande konstruktionsbesluten som togs 2004 är  gångbara även i ett ”rideshare”-alternativ.

Enligt min uppfattning står vi inför tre problem:
– Vi måste anpassa vår ”payload” till det utrymme som står till förfogande i
modersatelliten
– Vi måste minimera vikt och antennstorlekar och därmed kostnaden
– Vi måste skaffa extern finansiering, vilket kan betyda att vi måste ta hänsyn till finansiärens önskemål

Det är den sista punkten som vållat problem under de senaste månaderna. Styrelsemedlemmar och andra intresserade medlemmar diskuterar livligt vilka ”mission parameters”, som är viktiga för att åstadkomma en tillfredställande extern finansiering och hur dessa skall vägas mot medlemmarnas önskemål. Själv har jag försökt framhålla att en ”Advanced Communications Payload” (ACP) skulle kunna locka fram många nya satellitanvändare.

Kombinationen av ”the engineering department´s meltdown” och det faktum att jag inte har möjlighet att på heltid ägna mig åt AMSAT har lett till slutsatsen att jag måste stiga åt sidan och låta någon annan driva AMSAT vidare. Meningsskiljaktligheterna inom styrelsen har också bidragit till mitt beslut. Jag kommer inte att ställa upp till omval som President men jag kommer att arbeta vidare inom styrelsen.

Thank you all for your support. It has been my honor to serve you for the pas four years.
73
Richard M. Hambly, W2GPS
AMSAT Preident

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *