Categories
Hamradio from ISS

Lyckad amatörradiokontakt mellan Thunmanskolan och Christer Fuglesang

Så blev det av tillslut – en amatörradiokontakt mellan Christer Fuglesang och Thunmanskolan! Intresset har varit stort bland media och alla stora tidningar har rapporterat. Eskil har skrivit en fin rapport på sin hemsida som vi här återger:

 

Hejsan;
Här följer en kort avrapportering om vad som har hänt.

De två senaste veckor har varit hektiska. Som tur var, fick jag ledigt ifrån jobbet och kunde därmed lägga all min tid på Thunmanskolans ARISS projekt. I takt med att vi närmade oss den stora dagen, så blev det mer och mer att göra och mindre och mindre sömn. Vi hade tänkt ha en konferencier som skulle hålla föredrag, men efter diskussioner med olika parter, så kom vi fram till att det skulle vara bättre om vi gjorde detta själva. Stressen gjorde att jag kunde vakna halv fem på morgonen med nya idéer för PowerPoint presentationen jag skulle hålla inför publiken. Sista ändringen gjordes på själva dagen!

Två dagar innan lyckades vi låna två fem kvadrat meter stora glimmer skärmar från AVD Tech i Rosersberg och en av barnens föräldrar som arbetade på Toshiba fixade professionella data projektorer.

Kl. 11:00 söndag morgon åkte jag ut till HÄLSOHUSET med bilen fullastade med datorer, projektorer, verktygslåda osv. Min checklista bestod av två A4 sidor med saker som skulle med men ändå lyckades jag glömma insex nycklar. Vid tolv tiden kom medhjälparna; ett gäng glada Scouter, elever och radio amatörerna SM0FLY, SA5ALW, SA5AMD, SA5AME, SM5XSH.

Vi började med att hänga upp de två stora skärmarna med hjälp av stållinor, och efter en timme hängde de båda stadigt.  Bord och dator stod rakt under skärmen. Medan jag håller på med datorn, säger Thomas Nordlöv (kollega som har dragit projektet i skolan): ”Du borde nog flytta datorn och bordet; bara ifall att…Bra ide!” svarade jag. Jag drog tillbaka bordet. Någon skrek till; skärmen stack iväg som en giljotin och kraschade i marken. Jag är säker på att mitt hjärta stannade.

Det blev knäpptyst i fem sekunder. Sen svor jag… Det tog ett tag innan vi förstod vad som hade hänt. Ramen hade släppt i kanterna trots att den inte var under belastning. Den tekniska orsaken är fortfarande under utredning.

Sven Eric Andersson, hans son Christian hade en fråga om blixtrar i ögonen p.g.a. kosmisk strålning, måste ha sett paniken som lyste i mina ögon bara några timmar från att vi skulle släppa in publiken. ”Strunt i det, jag fixar det med grabbarna på AVD Tech”. Det var nog det jag behövde för att kunna fokusera på vad vi skulle göra nu. Jag ringde min fru Helena och bad henne ta med alla vita lakan vi hade. Därmed skapade vi en ny skärm.

90 minuter kvar och telefonen brummade. Här var det radikala åtgärder som gällde. Fram med tången och vips, så var teleledningen av. Efter vändning av polerna försvann brummet. Attans Murphy!

17:30 öppnades dörrarna. Vi räknade att det var ungefär 500 personer i salen. 18:10 började Sprach Zarathustras pompösa musik strömma ur högtalarna och bildspelet drog igång. Den följdes omedelbart av NASA HDTV film om STS-116 uppskjutning. Presentationen var igång. Thomas berättade vad lärarna hade gjort med eleverna under året och hur rymden hade vävts in i undervisningen. Min presentation var helt vigd åt radioamatör verksamheten, satelliter, astronauter och de samhällsinsatser amatörer ofta gör. Efter det visades ISS position på båda bildskärmar i realtid med hjälp av programmet WXTrack.

18:49 ringde Tim Bosman, W6MU från Santa Rosa i Kalifornien. Gaston Bertels, ON4WF i Bryssel, Shane Lynd, VK4KHZ  i Glenden Queensland (som skulle skötta kontakten med ISS) blev uppkopplade tillsammans med en rad andra personer. Gaston gav en del information tills det var dags för tre av barnen att göra en kort ljudtest. Gaston hade tydligen tittat fel på tiden för han bara pratade på då Shane försynt med en lågmäld röst avbröt honom med orden: ”Gaston, I’m ready to go Mate!” Gaston fattade sig väldigt kort och lämnade över till Shane.

satellitinfo/thunman_1.jpg
Emma ställer sin fråga    Fotograf: Lars Epstein

”NA1SS, NA1SS, this is VK4KHZ, over”. Christer Fuglesang, SA0AFS (Astronaut From Sweden eller Astronaut FugleSang) svarade direkt varpå det var dags för första eleven, Moa Corse i Årskurs 5 att ställa sin fråga. ”Jag heter Moa. Hur äter man i rymden och kan maten komma upp på grund av tyngdlösheten? Over.”  ” Hej Moa” svarade Christer med en underbar lugn och trevlig röst varvid Moas ansikte bröt upp i ett härligt leende. Frågorna betades av en efter en. Tiden flög iväg. Med 35 sekunder kvar stod Tobias som trettonde man med sammanbiten min framför mikrofonen. Han visste att det var kört. Då Christer sa ”over” tänkte jag: ” vi struntar i applåder” och släppte fram Tobias. Tro att han blev glad! Christer hann svara på frågan och jag hörde det typiska knastret av satelliten som närmar sig horisonten. ”Over!” sa Christer. Jag gjorde tecken åt publiken att applådera. Jag är säker på att Christer hörde det. Förbindelsen var bruten!

Jag stod kvar vid mikrofonen under tiden att Gaston tackade alla inblandade parter. När han sa ”Verizon Conferencing, drop the lines, Thank you” stod jag tyst kvar någon sekund. Jag kommer ihåg att jag vrålade ”YES” och slängde näven i luften. Applåder och tjoande exploderade i salen och vågor av ljusblixtrar kom från alla hörn. Om och om sa jag ”Vi gjorde det, otroligt, vi gjorde det, sanslöst!”. Jag vände mig om och kramade Thomas med glädjetårar i ögonen.


Fotograf: Lars Epstein

Det har gått några dagar sen dess och jag har inte riktigt landat ännu. Det har varit en otrolig upplevelse. Barnen kommer aldrig att glömma; jag ser det på dom. De,  Thomas och jag delar nu något mycket speciellt med varandra . Vi har alla lärt att det går att sikta på och nå stjärnorna. Ingenting är omöjligt, bara man vill!

Två år av mitt liv tog det att genomföra projektet. Det var värt varenda sekund!

God jul och Gott Nytt År!

Eskil van Loosdrecht / SM5SRR
Thunmanskolan, Knivsta, ARISS Projekt 2006


Hela gänget! Foto från Eskils hemsida.


Här kan du lyssna på kontakten (mp3)

Videofilm från kontakten:

Läs även rapporten med alla bilder på Eskils hemsida

Medialänkar, se nedanstående:

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *