Categories
Hamradio from ISS

Christer Fuglesang och Thunmanskolans rymdprojekt

Här skriver Eskil SM5SRR om det stora arbetet med Thunmansskolans rymdprojekt:

Eskil SM5SRR (bild från hans hemsida)

 


För snart 2 år sedan startade jag tillsammans med Thomas Nordlöv, lärare på Thunmanskolan i Knivsta, Rymdprojektet. Tanken var att försöka få till stånd en ARISS kontakt mellan eleverna på skolan och Christer Fuglesang när han äntligen skulle få komma upp i rymden. Vi höll det hela hemligt tills vår ARISS ansökan hade godkänts och låg på ARISS officiella hemsida.

Första stötestenen var att Christer ej hade något svenskt certifikat. Detta behövdes för att barnen själva skulle få ställa sina frågor. Ett snabbt samtal med SSA där kopia på Christers Amerikanska certifikat skickades över och så var det problemet fixat. Christers anropssignal blev SA0AFS vilken kan tolkas som Astronaut FugleSang eller Astronaut From Sweden.

Tanken från början var att vi skulle använda egna radioamatör sändare och antenner. Då Christers rymdfärd till slut hamnade i december månad visade det sig att det bara var några få omloppsbanor som var gynnsamma för Sverige. För en månad beslöt vi att släppa det hela och gå över till en så kallad Telebridge. Härvid går signalen först via telefon till en av de åtta radioamatör markstationer i ARISS nätverket för att därifrån länkas upp till rymdstationen ISS. Fördelen med upplägget är att vi nu ej längre är beroende av omloppsbanan och att det blir lättare för NASA att planera in kontakten i Christers tuffa arbetsschema.

Under tiden som har gått har flera problem dykt upp och lösts. Senaste problemet är språkfrågan. Markstationen som är kontrollstation befinner sig ej i Sverige och därför måste barnen och Christer tala engelska. Lösningen för att svenska språket får användas kan vara att hitta tvåspråkiga personer som kan närvara vid den markstationen som kommer att vara i bruk.

ESA har gett sitt godkännande för kontakten men i dagens läge har vi inte fått klartecken ifrån NASA än. Det finns inga garantier på att det hela blir av men vi har goda förhoppningar.

Till sist måste nämnas att utan den hjälp vi hittills har fått ifrån Johan Marcopoulos (Rymdstyrelsen), Rosita Suensson (ESA), Gaston Bertels (Chairman ARISS-EUROPE), AMSAT-SM och många andra, så hade det varit omöjligt att över huvud taget komma så långt vi har kommit idag. Hur det än går, ett stort TACK till allesammans!

73, Eskil van Loosdrecht – SM5SRR

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *