Categories
Changes on amsat.se

Äldre arkiv

Ändringar på hemsidan innan 2001:

2000-12-03
Lite uppstädning på en del sidor. Efter Phase 3-D starten har det nu lugnat ner sig lite och vi övergår till normal bevakning. Under dagarna efter uppskjutningen hade vi 300 besök varje dygn. Det går nu även att spåra P3-D direkt på hemsidan.

——————————————————————————–
2000-10-29
Fler städer och satelliter inlagda på trackingsidan.
——————————————————————————–
2000-09-17
Nu går det att spåra satelliter på hemsidan! Detta är första versionen av programmet och fler finesser kommer att läggas till senare. Detta är först och främst en sätt att intressera besökare för vår hobby och ersätter naturligtvis inte ett bra trackingprogram. Kolla här!
——————————————————————————–
2000-09-16
Nu finns nästan alla artikelrubriker på INFO inlagda. Saknas gör dock följande: Alla tidningar före nr 3 -1988 Nr: 1-1989, 2, 3 ochl 4 1990, 1 och 2 1991, nr 4 1995. Om det är någon som har dessa tidningar vore jag tacksam för en förteckning på rubrikerna!
——————————————————————————–
2000-08-21
Sökningsfunktionen sker nu lokalt på servern istället för att använda en kommersiell tjänst. Fördelen är att vi slipper reklam och att vi har full kontroll över sökscriptet.
——————————————————————————–
2000-08-12
Nu går det att söka bland artikelrubriker på äldre nummer av medlemstidningen INFO. Alla artiklar är dock inte inlagda ännu. Sökscriptet är skrivet i Perl. Se medlemstidning.
——————————————————————————–
2000-08-02
Lite uppdaterad kod.
——————————————————————————–
2000-07-27
Sedan i söndags ligger AMSAT-SMs hemsida på en ny server. Anledningen till flytten är att vi nu har tillgång till att skriva egna program, sk. CGI-script. Den nya serverplatsen är dessutom snabbare än den gamla på Wineasy i Stockholm. Några nya funktioner som jag jobbar på är en sökfunktion för alla artiklar från tidningen INFO. Vidare ska jag försöka fixa ihop en tracking-funktion på hemsidan. Om ni har önskemål på fler finesser tar jag tacksamt emot tips. Det går att fixa det mesta med cgi-script.
Tack till Niklas Gunhamn, SM7UFW, för hjälp med kontot!
Vidare har vi en ny sökfunktion på hemsidan som är bättre än den förra. (Tack till SM5HIH Göran för tips!)

Jag behöver även hjälp med att skriva notiser för e-INFO, då jag inte hinner med att göra det lika ofta nu. Jag har plockat dessa från SpaceNews och Amsat News Service. Vill du hjälpa föreningen med detta? Hör då av dig! mailto:amsat-sm@amsat.org

73
Lars Thunberg – SM0TGU – webmaster

——————————————————————————–
2000-06-25
Liten "uppstädning" på sidorna. Tagit bort vädersidan eftersom det inte har med amatörradio att göra, och jag har ingen kunskap om vädersatelliter. Länken till bilderna flyttad till länksidan. Menyerna uppdaterade (både menyvalet högst upp och på vänstersidan).
——————————————————————————–
2000-05-06
Jag har slagit ihop sidorna "Satellitstatus" och "Aktiva satelliter" till en sida, kallad "Satellitfakta". Nu finns aktuell information, frekvenser och fakta om ALLA amatörradiosatelliter samlade på en sida. Detta gör att det blir enklare att kolla efter just den satellit du är intresserad av.

Om man vill skriva ut sidan finns all info samlad på en utskrift. Hoppas ni blir nöjda med denna nya sida.
——————————————————————————–
2000-04-05
Style Sheets används nu på hemsidan, vilket innebär att länkarna inte är understrukna.
AOS v2.5 finns att ladda ner.
——————————————————————————–
2000-04-02
Engelska sidan uppdaterad. Årsmötet har fått en egen sida under medlemsinfo. WAP-sidan har fått en engelsk delsida.
——————————————————————————–
2000-04-01
  Premiär för nyheter med WAP!
Som en av de första amatörradioföreningerna i världen (kanske den första??) startar AMSAT-SM en nyhetstjänst med WAP. Till en början blir det en enkel tjänst som först och främst kommer att bevaka uppskjutningen av Phase 3-D. I takt med att överföringshastigheterna i mobilnäten ökar och WAP-telefonerna blir vanligare kommer tjänsten att expandera.

Adressen till sidan är:
http://www.amsat.org/amsat-sm/news.wml
Eftersom det knappt finns några WAP-telefoner att köpa idag kan du testa genom att kopiera in ovanstående adress i en WAP-simulator, tex. den som finns på gelon.net.

Har du en WAP-telefon? Hör då gärna av dig till WEB-master och berätta hur sidan ser ut och om det fungerar!

/Lars Thunberg, SM0TGU
WEB-master AMSAT-SM

(Bilderna kommer från WAP-simulatorn på gelon.net)
 

 

 

——————————————————————————–
2000-03-21
En satellitskola har tillkommit. Ger en kort sammanfattning av amatörradiosatelliter. Använder sig av Dynamisk HTML.
——————————————————————————–
2000-02-26
Ny menyrad. Nästan 40% av besökarna är förstagångsbesökare, dessa vill jag försöka hålla kvar på sidorna. Därför är menyraden förenklad och med endast fyra rubriker. Resten av sidorna nås genom rullgardingsmenyn högst upp. Alla sidor uppdaterade med lite ny grafik.
——————————————————————————–
2000-01-25
Programsidan uppdaterad, bla. med en ny version av WinOrbit.
——————————————————————————–
2000-01-07
I december påbörjades en mer avancerad statistikmätning på AMSAT-SMs hemsidor. Nu är ju inte våra sidor speciellt välbesökta jämfört med de flesta större sidor på Internet, men en del intressanta siffror har kommit fram. (Ta dock alla siffror med en nypa salt!)

Sedan första december har vi haft ca. 1700 besök, varav 61% är unika besökare. Om jag fattat det hela rätt är unika besökare engångsbesökare. 540 träffar är från personer som har besökt sidan fler än 7 gånger. Vanligaste webläsaren är Internet Explorer v 4 då 55% använder denna. Netscape 4 används bara av 18 % av besökarna.

PC-plattformen är helt dominerande med 98.4 %. Det är populärast att logga in mellan kl. 21.00 och 22.00 då 10% av besöken sker. Lördagarna surfar vi mest på, nämligen 18 % fördelat bland alla veckodagarna.

Under år 2000 fortsätter vi med nyhetsrapportering, medlemsinformation mm. på hemsidan. Jag har just nu inga nya idéer på gång men tar tacksamt emot tips från er som besöker sidan! Under januari ser vi fram emot nya amatörradiosatelliter (JAWSAT-gänget) och det läser ni såklart på e-INFO.

Jag kommer även satsa extra mycket på specialbevakning av Phase 3-D när uppskjutningen närmar sig.

73 från webredaktören Lars, SM0TGU
——————————————————————————–
2000-01-01
Arkivsidorna på Phase 3-D, Medlemssidorna och e-INFO är ordnade. Liten designändring på menyraden.

——————————————————————————–
991120
From. idag, 20 november, sker en mer avancerad statistikinsamling av antalet besökare på AMSAT-SM:s hemsidor. Det går tex. att få information vilka tider på dygnet som är mest belastade. Om ett par månader går det att göra en mer omfattande sammanfattning. Tjänsten som används är gratis och heter Netzapp.nu
——————————————————————————–
991113
Länksidan är uppdaterad. Gamla länkar har blivit uppdaterade eller bortplockade. Det är nu bättre indexerat och länkar har flyttats till de sidor som anknyter till ämnet, tex. finns alla länkar till nyhetsbulletiner på e-INFO, allt som har med programvaror att göra finns under Datorprogram, allt om tracking finns under Spåra satelliter osv.
I övrigt har alla länkar på hemsidan kollats. Synpunkter mottages tacksamt, skicka mail till webmaster.
——————————————————————————–
991016
Gästboken på AMSAT-SMs hemsida är borttagen pga. att de senaste månaderna har bara ett fåtal personer skrivit i den. Istället har jag lagt dit ett web-forum. För er som inte vet vad ett web-forum är kan det sammanfattas som en typ av anslagstavla. Du skriver ett inlägg och vem som helst kan sedan svara. Det är enkelt att följa debatter eller frågor.
Forum finns på de flesta större websidor idag. Enklast är att kolla själv på: http://www3.bravenet.com/forum/show.asp?userid=ho297219
Använd forumet för debatter, tekniska frågor, annonser med anknytning till hamprylar mm.

——————————————————————————–
990927
De senaste veckornas jobb med menysystemet är nu (nästan) klart.

——————————————————————————–
990908 
Sedan starten av AMSAT-SMs hemsidor har menyraden på vänster del av skärmen varit en del av sidorna. Nu har   dock tiden kommit för förnyelse! Vänsterframen är alltså borta och har ersatts med en menyrad högst upp. En nackdel tycker kanske en del, en fördel tycker andra.
Som webmaster blir det nu lättare att utnyttja hela skärmens bredd. Mer utveckling sker vilket snart kommer att synas.

Fler och fler proffesionella sidor använder detta sätt att bygga hemsidor på idag. Se tex. http://www.idg.se AMSAT-SMs hemsidor kommer att utvecklas mot den riktningen, med menyrader till vänster men utan frames.

Kommentarer mottages tacksamt.

/Lars Thunberg SM0TGU, Webmaster

 

——————————————————————————–
990829 
Aktiva satelliter är en ny delsida. Innehåller fakta och länkar till alla amatörradiosatelliter.

——————————————————————————–
990812 
Kompendiet är uppdaterat.

——————————————————————————–
990803 
Menyraden är något förändrad. "Veckonyheter" är borttagen eftersom "e-INFO" är samma länk. Uppskjutningar heter nu "Nya satelliter"

——————————————————————————–
990721 
Phase 3-D sidan och För medlemmar har fått lite förnyad design, så att senaste info syns direkt.

 

——————————————————————————–
990705 
Sidor med underrubriker har fått en menyvalsrad högst upp, vilket bör underlätta navigeringen. Dessa sidor är: Phase-3D, medlemsinformation, länkar och sedan tidigare satellituppskjutningar.

 

——————————————————————————–
990526 
Menyn har fått nytt utseende. För er som är tekniskt intresserade: Menyraden är en GIF-bild gjord i ett ritprogram. Med hjälp av sk. Imagemap-teknik kan länkar läggas in på valfri del av bilden, och man slipper då den fula understrykningen av texten som annars blir resultatet av en HTML-länk. Denna Imagemap är gjort med programmet MapMaker. Ett Javascript-kommando, onMouseover, finns på varje länk vilket ger mer förklarande text längst ner i din webläsare. 

 

——————————————————————————–
990510 
En del nya bilder och logotyper har tillkommit. Två nya delsidor: satellitordlista som ligger under faktasidan, och en artikel från nybörjarkompendiet "Amatörradio per satellit". Finns under rubriken kompendium. 

 

——————————————————————————–
990507 
Sökfunktion inlagd på menyn. Använder sig av Evrekas sökmotor. 

 

——————————————————————————–
990501 
Efter att ha haft samma utseende på AMSAT-SM hemsidor sedan starten har det blivit dags att skapa en ny design. Jag har utgått från att ha vit bakgrund med typsnittet arial, som enligt undersökningar är det typsnitt som är enklast att läsa på hemsidor. Vidare är all text skriven inuti tabeller med bredden 550 pixels. Sidorna syns bäst i 800*600 upplösning men funkar bra även i högre upplösningar. Om du använder 640*400 rekommenderar jag att du går upp till högre upplösning. 
Sidorna syns bäst med Netscape, vissa tabeller blir inte bra i Internet Explorer, men jag jobbar på detta.  
Jag har försökt hålla ett färgtema med ljusgrått, ljusgult, rött och blått. Blå och röd är de färger som används i AMSATs internationella logo. 
Menyn är nu indelad i olika färger, som förhoppningsvis gör det lättare för förstagångsbesökare att hitta rätt. Jag är dock inte riktigt nöjd med menyn utan vill utveckla den vidare. 

Här följer summering av förändringarna: 

Sidor som är borttagna: 
Chat-sidan: antagligen ingen som använde den. 
Satellitartiklar: ersatt av kompendium-sidan. 
Regelbundna bulletiner som låg under e-INFO: finns nu direkt under e-INFO 

Nya sidor/förändringar: 
e-INFO: innehåller nu bara nyheter. 
Satellitstatus och uppskjutningar: har fått egna sidor 
Vad är AMSAT-SM ?: finns nu på menyn 
Kompendium: en del av artiklarna är flyttade till delsidorna, andra borttagna. 
Startsida: ny design 
Övriga sidor är uppdaterade med den nya designen, innehållet är dock detsamma i de flesta fall. 

Om du hittar fel på länkar, eller vill kommentera sidorna, skicka då ett e-mail!  

/Lars Thunberg, SM0TGU, webmaster AMSAT-SM 
 

 

——————————————————————————–

990415

 

 

——————————————————————————–
990331  
Årsmötessidan är bortplockad eftersom årsmötet har ägt rum. Information från årsmötet finns nu under medlemsinfo.  
Testar ny design på e-INFO (vit bakgrund, arial-font) som ev. kommer att användas på alla sidor. 

——————————————————————————–
990303  
Sidan Vad är AMSAT-SM? är uppdaterad. Vidare små ändringar på programsidan, väderbilder, keplersidan och faktasidan. Små ändringar i menyraden. Frekvenslista upplagd, finns under faktasidan. Adresser till styrelsemedlemmar är flyttad till "medlemsinfo". 

——————————————————————————–
990130  
Länksidan har växt den senaste tiden, har nu infört rubriker så att det blir lättare att hitta. 

——————————————————————————–
990124  
Menyn för e-INFO syns nu från alla sidor.  
Nybörjarkompendiet går nu att ladda ner från sidan.  

 

——————————————————————————–
990122  
Har tagit bort "rubrikerna" på e-INFO och lyft upp veckonyheterna högst upp. 

——————————————————————————–
990102  
Storstädning på AMSAT-SMs hemsidor. Följande har hänt:  
Nya sidor: Faktasida, satellitartiklar, medlemsinfo och en specialsida om årsmötet 1999. Ersätter sidorna styrelseinfo och satellitartiklar/informationsfiler. Samtliga nya sidor har fått nollställda räkneverk.  
Ny menyrad.  
Antal besökare tom. idag är ca. 16000 st!  
Många småfixar på nästan samtliga sidor. 

——————————————————————————–
981211  
Ny mailinglista från ONELIST.COM. Gamla listan avslutad och dess medlemmar överförda till den nya. 

——————————————————————————–
981122  
e-INFO har fått ny menyrad. 

——————————————————————————–
981115  
Helt ny information på engelska. Småändringar i designen på e-INFO. 

——————————————————————————–
981101  
Idag har startsidan fått nytt utseende. Tyckte det var dags då den sett lika ut sedan starten. Informationen som fanns förut är flyttat till  ny sida. Har även lagt in en ny länk till SMHI under  väderbilder. 

——————————————————————————–
981002  
Sidorna om satellitspårning, keplerelement och datorprogram uppdaterade. Artikeln om AOS har fått förklarande bilder. Ny startsida och menyrad. 

——————————————————————————–
980917  
Sidan  mailinglista  är uppdaterad med en hjälpfil med ljud och animerade bilder.  

——————————————————————————–

980831  
From. idag kommer Acrabat-formatet att användas flitigare på AMSAT-SMs hemsidor.  

——————————————————————————–

980821  
Phase-3D sidan är borttagen från menyraden. Den kan numera nås från e-info (satellituppskjutningar) och länksidan. Anledningen till detta är att inget datum är klart för uppskjutning och intresset har därför minskat. Om ett datum bestäms kommer sidan tillbaka på menyraden. 

——————————————————————————–
980803  
Adressidan och sidan "infoblad/satellitartiklar" är omgjorda. 

——————————————————————————–
980628  
Alla räknare på delsidorna är nollställda. 

——————————————————————————–
980620  
Premiär för e-INFO, nyhetsblad för satellitnyheter. Regelbundna bulletiner har flyttats till e-INFO. 

——————————————————————————–
980601  
Förteckningen över styrelsen och funktionärer är uppdaterad. Alla funktionärer finns nu med i listan. 

——————————————————————————–
980523  
Ny rubrik, "Att spåra satelliter" har bytt namn och innehåller numera en länk direkt till J-TRACK. 

——————————————————————————–
980503  
Specialbevakning inför Phase-3D uppskjutningen; har fått en egen sida. 

——————————————————————————–
980322  
Ny version av STS Orbit Plus upplagd, SOP9748. Brev från AMSAT-SM mailinglista finns samlade i en fil under "länkar/bulletiner". I mars passerade vi 10000 träffar. I övrigt endast små uppdateringar gjorda.  

——————————————————————————–

980220  
Information om satellitprojektet ligger nu på denna sida. Ligger som en "egen" sida med länk från huvudsidan. 

——————————————————————————–
980131  
Har ändrat lite i menyn och flyttat satellitdatablad till infoblad/artiklar. Två nya funktioner har tillkommit:  

Chat-sida.
Mailinglista

——————————————————————————–
980117  
Nyheter idag:  

Startsidan försedd med "löpsedel" för aktuella nyheter.
Ett par nya artiklar finns nu under "infoblad/artiklar". Här kommer det kontinuerligt att läggas upp nya artiklar. Kolla ofta!
Förbättrad info under "vill du bli medlem?" på startsidan.
Förbättrad info om Phase 3D.
Information från senaste styrelsemötet.
Länksidan kraftigt uppdaterad. Tipsa gärna mig om du hittar någon intressant länk med anknytning till amatörradiosatelliter!

——————————————————————————–
971227  
Jag har "julpyntat" på websidorna. Mycket småförändringar på delsidorna. Nya delsidor: medlemstidning, engelsk info, bättre information om man vill bli medlem.   

——————————————————————————–

971221  
Frekvenslistan över amatörradiosatelliter är uppdaterad. Finns under Infoblad/artiklar.  

/Lars   

——————————————————————————–

971211  

Keplerelementen pekar nu direkt till AMSAT-NAs hemsida, för att Du garanterat ska få de senaste filerna!  
Har även lagt upp ett mycket bra program – GetRight.  

/Lars 

——————————————————————————–
971208  
För att läsa de senaste nyheterna inom amatörradio-satelliter, gå till länkar. Där finns länkar till bla. Spacenews och ANS bulletiner.  

——————————————————————————–

971204  

Samtliga sidor i AMSAT-SMs WEB är nu uppdaterade.  

——————————————————————————–

971128  

T.f. WEB-master för dessa sidor är Lars Thunberg, SM0TGU. Du når mig på e-mail lt@wineasy.se . Vi söker efter en ordinarie person som kan ta hand om dessa sidor och göra de lite mer aktuella.  

Nytt idag är en gästbok.  

Lars Thunberg, SM0TGU, Kassör 

——————————————————————————–
970813  
Ännu har inte styrelsen kunnat finna en ersättare för undertecknad vad gäller hanteringen av webb och BBS. Förhoppningsvis skall det dock inte dröja för länge. En ny version av STS Orbit Plus finns att tillgå under fliken "Filer". Den nya versionen kallas 9731 och är en buggfix från tidigare version 9726.  
——————————————————————————–

970715  
Dave Ransom har lanserat en ny version av sitt utmärkta satellitspårningsprogram STS Orbit Plus. Du finner den nya versionen 9726 under sidan "Filer". Dave har även startat några webbsidor med info om hans olika dataprogram. Se sidan "Länkar" för ytterligare info.  

Senaste INFO-bladet (medlemsblad för AMSAT-SM:s medlemmar) blev lite tokigt vad gäller vår BBS och Webb som naturligtvis fortfarande är i full drift. VAKANT är platsen som informationsansvarig och ingenting annat. BBS:en kan stoltsera med över 10.000 inloggningar och Webben har kommit upp i över 5.000 besökare. Inte illa för en så "smal" hobby.  

En ny sida har lagts till i denna Webb. "Till Salu" finns numera att tillgå, och varför inte? Undertecknad har en del godbitar att försälja, och har du något på hyllan du kan tänka dig kan få byta ägare så skicka en rad per e-post. OBS! Denna tjänst för annonsering av amatörradiopryttlar är endast öppen för AMSAT-SM:s medlemmar.  

——————————————————————————–

970618  
Dessa sidor har under våren varit ganska statiska. För att bättra på flödet av information direkt från vår styrelse kommer en ny "redaktör" att utses för såväl webb som BBS. Denna redaktör skall kunna förse medlemmarna med direktinformation från styrelsen. Undertecknad har av tidsskäl ej kunnat ge webben och BBS:en den tid som är önskvärd, men hoppas att uppstarten trots detta har varit till gagn för de flesta.  
Förhoppningsvis finner ni denna plattform jag skapat som tilltalande och som något man kan bygga vidare på. Jag önskar den nya redaktören lycka till och tackar för den tid jag har fått äran att bidra till verksamheten.  
/Christian – SM0CRT  

De senaste dagarnas redigerande av webb-sidorna har orsakats av att Netscapes Communicator som har lanserats i version 4.0 ställer högre krav på våra svenska tecken varvid sidorna har fått skrivas om. Vissa program har även uppdaterats (WinZip, WS-FTP och FOD-Trak) till nya versioner.  
 

By SM0TGU

Webmaster and member of the AMSAT-SM steering group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *